Csatornaövezet (Grachtengordel)

KeizersgrachtAmsterdam Amszterdam a világon egyedülálló csatornarendszerrel büszkélkedhet, amely nagyban meghatározza a város képét és az egyes utcaképeket is. A több mint 600 különböző hidacska és a sok-sok csatorna mind varázslatosabbá teszi a holland fővárost. Amszterdam három fő csatornával rendelkezik, melyet patkószerűen ölelik a várost. Ezeket a városrendezés égisze alatt hozták létre, rendkívüli szerep hárult rájuk az áruszállítás terén és a mai napig meghatározó szerepet töltenek be a város életében.

A három fő csatorna neve igazán jellegzetes: Hercegek csatornája (Prinsengracht), Császárok csatornája (Keizersgracht) és Urak csatornája (Herengracht).

Az új csatornák létrehozásának ötlete a 17. század elején fogalmazódott meg, amikor a városi lakosság kinőtte az egyre fejlődő és terebélyesedő belvárost. A cél az volt, hogy az új csatornák létrehozásával a tehetősebb városi lakosság kiköltözhessen a szűkössé vált városmagból. A csatornák építése gyakorlatilag három ütemben folyt szinte az egész 17. század során. A munkálatokat nagyrészt napszámosok, bűnözők és csavargók végezték, melynek eredményeképpen 1680 körül elkészültek a munkálatok. Ezt követően megkezdődött a csatornák partjának beépítése, amely a kiváltságos réteg számára szinte státuszszimbólumként hatott. Versenyre keltek, ki épít szebb házat és kié készül el hamarabb. Viszont nem építkezhetett senki önfejűen, hiszen az egységes arculatról rendelet gondoskodott, sőt tiltott volt a legtöbb olyan tevékenység is, ami a szomszédok nyugalmát vagy biztonságát veszélyeztethette. Így nem volt megengedett sem a sörfőzés a kellemetlen szagok miatt, a hordókészítés a zajos kalapálás miatt és a cukorfinomítás a tűzveszélyes munkálatok miatt. Ezáltal a 17. században megszületett a kor páratlan rendszabályozása.

A három csatorna közül az Urak Csatornája örvendett a legnagyobb népszerűségnek, itt épült a legtöbb fényűző polgárház. A Császárok Csatornája is népszerű volt a vízi utak járhatósága és jó elhelyezkedése miatt. Jelentősebb lemaradásban csak a Hercegek Csatornája volt, ahol rengeteg raktárépület épült. Ezek a raktárak idővel más funkcióhoz jutottak, így mára aligha fedezhetők fel bennük az épületek eredeti rendeltetése.

A három legfőbb csatorna egyenként csupán három kilométer hosszú, ezek igen közel is helyezkednek el egymáshoz, illetve a három fő csatorna mellett további 160 kisebb-nagyobb, inkább kisebb egyéb csatorna készült el az idők során. A meglepő adat abban nyilvánul meg, hogy ez a rendkívüli hálózat csupán nyolc négyzetkilométernyi területen hálóz be. Tehát az amszterdami csatornahálózatot méltán nevezik észak Velencéjének.

Nyaranta a teljes csatornahálózat egy kertváros nyüzsgő életét éli, amely büszkén mutatja valódi kincseit: csodás homlokzatait, kovácsoltvas kerítéseit és lépcsőkorlátjait, hidait, oromdíszeit, hajóit. És persze nem maradhatnak ki a sorból a kávézók és vendéglők sem, ahol a megfáradt turista remek hangulatban fogyaszthatja el kedvenc ételét és italát.

Amszterdam

Amszterdam Európa egyik legvarázslatosabb városa, Hollandia ékszerdoboza. Csatornái, különleges formájú házai, múzeumai és a városban zajló művészeti élet emelik Európa legnagyszerűbb városai közé. Mindeközben a halászok által alapított Amszterdam kivételes abban a tekintetben is, hogy egyszerre volt képes felnőni a világvárosi ranghoz, eközben megőrizte kisvárosi báját és hangulatát.

Amszterdam Hollandia névleges fővárosa. Annak ellenére, hogy a kormányzat és az országvezetés Hágához köthető, Amszterdam tekinthető az ország első számú központjának, illetve ez a város a legnagyobb Hollandiában. Évente három és fél millió turista fordul meg itt, akik elsősorban a gazdag történelmi és művészeti múlt miatt érkeznek, illetve szeretnék magukba szippantani Amszterdam páratlan, mással össze nem hasonlítható mikroklímáját. A város 165 csatornája és az ezernél is több hídja különleges városképet rajzol a holland síkságra.

Ossza meg másokkal is a hasznos információt!
Kategória: Látnivalók  Címkék: ,

Comments are closed.