Görögország és az Égei-tengeri szigetvilág mesés világa…

gorogorszag-csodalatosA megközelítés módjai, lehetőségei és körülményei

Tervezzünk bár utazást a görög szárazföld valamely régiójának varázslatos világába, vagy az Égei-tengeri szigetvilág megannyi szigetének tengerparti szakaszára a megközelíthetőség szempontjából – nem is szólva a financiális előnyökről –Görögország nem kizárólag valamely légitársaság menetrend szerinti járatával, hanem akár személygépkocsival is igen kedvező körülmények között felkereshető. A görögországi nyaralást tervezők közül csak kevesen tudják, hogy a nagy múltú országban évente akár a kétszázötvenet is meghaladhatja a napsütéses órák száma, amely csak tovább fokozza a görög szárazföld – az esetek túlnyomó többségében ókori időkig visszanyúló – számtalan kulturális, illetve építészeti csodája, az Égei-tengeri szigetvilág tengerparti szakaszainak és az azt simogató kristálytiszta tengervizének üdítő hatása által nyújtott örömöket. Nem véletlen tehát, hogy Görögország egyik legfelkapottabb idegenforgalmi célpontjává vált a – mükénéi civilizáció bölcsőjének is helyet adó világot – hazánkból szervezett autóbuszos utak keretében, vagy éppen személygépkocsival felkereső látogatóinak.

Görögország és látnivalóiról „madártávlatból“

Athén és látnivalókban kimeríthetetlen világa…

A görögországi szárazföldet szezonálisan újra és újra felkereső turisták beszámolói szerint az utazásunkat érdemes Athénnal kezdenünk, mivel – akár bérelt autóval, akár saját személygépkocsinkkal járjuk is be a hatalmas tradícióval rendelkező országot – a néhány euróért igénybe vehető kompok segítségével könnyűszerrel bejárhatjuk a szárazföldhöz közelebb eső szigeteit is. Athén – a görög kulturális és közösségi élet fontos színterének számító Sintagma térrel, a Plaka nevű bevásárlóközponttal, az Omnia térrel, az Apostolou Pavlou sétánnyal és persze az Akropolisz sziklájával, mely egyben a város legmagasabb pontja is – több tízezer turistát vonz évente.

A középkori Meteoráktól a Delphoi jósda kultikus szentélyéig…

Athén és az Akropolisz ókori romjai után a térség leglátogatottabb nevezetességeit szemügyre véve elsőként talán a Görögország középső részén található Meteorák – thesszáliai Pindosz-hegységben a Kr. u. 14 században alapított – szent helyeit említhetjük, amelyek közül hatot még napjainkban is használnak a görög keresztény szerzetesek. Sokak szerint ennek az egyik legnevezetesebb görögországi látnivalónak nem kizárólag az ég felé törő monumentális tornyai, hanem a csipkealakú szikláinak geológiai adottságai is lélegzetelállítóak. A görögországi utazásban gondolkodóknak minden bizonnyal nem fog csalódást okozni az ókori katonaállam központjának otthont adó Spárta, valamint az annak szomszédságában található – valamint Peloponnészosz egykori fővárosaként funkcionáló – Mystras. A középkorban a bizánci császár rokonainak otthont adó terület még az oszmán expanzió időszakában is lakott terület volt, ám a 19. század közepére szinte teljesen elnéptelenedett, jóllehet utóbbinak köszönhetően lenyűgöző romokat és persze lélegzetelállító panorámát hagyott az utókorra. Az Athéntól csupán kétszáz kilométerre elterülő Delphi az ókori Görögország legrangosabb vallási helyszíne volt, amely Apollón szentélyének és jósdájának adott otthont. Az eredetileg Kr. e. 4. században épített – valamint csaknem ötezer ember befogadására képes – Delphoi ókori színházát nem véletlenül emelték dombos területre, hiszen ezáltal az ókori görögök nemcsak az egész szentélyben, de a táj varázslatos panorámájában is gyönyörködhettek. Legyen szó az Égei-tengeri szigetvilág számtalan szigetének természeti kincseiről, valamint a görög szárazföld világon egyedülálló geológiai adottságairól – nem is szólva a térség számtalan kulturális és történelmi örökségének napjainkban is megcsodálható emlékeiről – görögországi nyaralásunk alatt valóságosan újjászülethetünk a kristálytiszta tengervíz hullámai, valamint az ámulatba ejtően vendégszerető és életvidám helyi lakosság között.

Ossza meg másokkal is a hasznos információt!
Kategória: Látnivalók  Címkék: ,

Comments are closed.