Történeti Múzeum (Amsterdam Museum)

Rijksmuseum_Amsterdam_ca_1895 A Történeti Múzeum az egykori városi árvaházban kapott helyet, ahol ma különböző kiállítási tárgyaknak, térképeknek, képeknek és terepasztaloknak köszönhetően nyomon követhetjük a város múltját egészen a kezdetektől napjainkig. A kiállított tárgyak, legyenek azok szobrok, használati tárgyak, képek vagy más jellegzetességek, hűen tükrözik a holland főváros nagyságát és gazdagságát.

Az árvaház egészen 1960-ig működött az épületben, majd ’75-ben vette át a helyét a múzeum. Azóta az épület és maga az intézmény is több korszerűsítésen esett át, ennek köszönhetően ma az egész rendkívül látogatóbarát, időrendi és tematikus tárlatokat vonultat fel. Azt szokták mondani, hogy a város megismerése csak úgy lehet teljes, ha eljövünk a Történeti Múzeumba is, hiszen az itt kiállított tárgyak szerves részét képezik Amszterdam mindenkori történetének. Az itteni tárlatok segítséget nyújtanak abban, hogy teljesebb képet kapjunk a holland főváros múltjáról és jelenésről.

A tárgyi gyűjtemények a város megalapításától számítva napjainkig mutatják be Amszterdamot. A város alapítóinak tartott halászoktól a ma emberéig számítva teljes képet kínál nem csak a főváros, hanem Hollandia egészére tekintve is. Különleges értéket képviselnek a 17. és 18. századból fennmaradt festmények, melyek hűen tükrözik az akkori életet. Ezek a festmények bemutatják Amszterdam legjelentősebb épületeit, többek között olyanokat is, amelyek ma már nem állnak. A Történeti Múzeum olyan művészek alkotásait rejti, mint Van Gogh vagy George Hendrik Breitner.

Az állandó tárlatok mellett igazán izgalmas és értékes időszakos kiállításokat is láthat a vendég. Ha pedig kellő információt szívott magába a múzeumban, érdemes beülni egy kávéra a múzeumhoz tartozó Dávid és Góliát nevű kávézóba.

Amszterdam

Amszterdam Európa egyik legvarázslatosabb városa, Hollandia ékszerdoboza. Csatornái, különleges formájú házai, múzeumai és a városban zajló művészeti élet emelik Európa legnagyszerűbb városai közé. Mindeközben a halászok által alapított Amszterdam kivételes abban a tekintetben is, hogy egyszerre volt képes felnőni a világvárosi ranghoz, eközben megőrizte kisvárosi báját és hangulatát.

Amszterdam Hollandia névleges fővárosa. Annak ellenére, hogy a kormányzat és az országvezetés Hágához köthető, Amszterdam tekinthető az ország első számú központjának, illetve ez a város a legnagyobb Hollandiában. Évente három és fél millió turista fordul meg itt, akik elsősorban a gazdag történelmi és művészeti múlt miatt érkeznek, illetve szeretnék magukba szippantani Amszterdam páratlan, mással össze nem hasonlítható mikroklímáját. A város 165 csatornája és az ezernél is több hídja különleges városképet rajzol a holland síkságra.

Ossza meg másokkal is a hasznos információt!
Kategória: Látnivalók  Címkék: ,

Comments are closed.