Van Gogh Múzeum

3675893537_9288e2e7fa A Van Gogh Múzeumot 1973-ban építették Gerrit Rietveld tervei alapján. A múzeum egyedüli célja a 19. századi festő műveinek és munkásságának bemutatása. A Van Gogh Múzeumban mintegy 600 különböző rajz, 200 festmény és japán metszet kap helyet. A múzeumban nyomon követhetjük Van Gogh életének és művészetének változását, mintegy képet kapva nem csak a művészi kalandozásairól, hanem a későbbi zaklatott idegállapotáról is.

A Van Gogh Múzeum további néhány méltán ismert és elismert művész alkotását tartalmazza, akik valamilyen módon kapcsolódnak Van Gogh életéhez vagy munkásságához.

A múzeum első emeletén Van Gogh életének és útkeresésének első szakaszai figyelhetők meg. Ez volt a festő fiatal korszaka, amikor a kísérletezésben lelte legfőbb örömét. Számos képére a sötét, komor tónusok jellemzőek, leginkább a paraszti élet mindennapjait jelenítette meg. Ezen képei közül a Krumplievők vált leghíresebbé, noha a kritikusai egyszerűnek csúnyának tartották a képet, a festő maga mégis szerette.

Hamarosan következett Van Gogh impresszionista korszaka, melynek neves alkotása a Café du Tambourin. A festő igen kedvelte a címbe foglalt kocsmát, amelynek tulajdonosnője a festő jó barátja volt, így képekkel fizethetett. Minden bizonnyal a kocsmárosnő se gondolta, milyen kincseket kap az ellátásért cserébe.

Majd következett az arles-i korszaka, amelyben a meleg, élénk színek jutottak főszerephez. Ennek a korszaknak az eredménye a napraforgókat ábrázoló sorozata, amely a saját portréi mellett talán a leghíresebb Van Gogh festménynek számítanak. Ezt követően már a festő idegi zavarodottsága kezdett kifejezővé válni művein. Ekkor vágta le fülcimpáját borotvával, melyet meg is örökített. Az idő múlásával egyre zavarodottabb és baljósabb képeket festett. Végül paranoiája és zavarodottsága következtében agyonlőtte magát. Még csak 37 éves volt.

Amszterdam

Amszterdam Európa egyik legvarázslatosabb városa, Hollandia ékszerdoboza. Csatornái, különleges formájú házai, múzeumai és a városban zajló művészeti élet emelik Európa legnagyszerűbb városai közé. Mindeközben a halászok által alapított Amszterdam kivételes abban a tekintetben is, hogy egyszerre volt képes felnőni a világvárosi ranghoz, eközben megőrizte kisvárosi báját és hangulatát.

Amszterdam Hollandia névleges fővárosa. Annak ellenére, hogy a kormányzat és az országvezetés Hágához köthető, Amszterdam tekinthető az ország első számú központjának, illetve ez a város a legnagyobb Hollandiában. Évente három és fél millió turista fordul meg itt, akik elsősorban a gazdag történelmi és művészeti múlt miatt érkeznek, illetve szeretnék magukba szippantani Amszterdam páratlan, mással össze nem hasonlítható mikroklímáját. A város 165 csatornája és az ezernél is több hídja különleges városképet rajzol a holland síkságra.

Ossza meg másokkal is a hasznos információt!
Kategória: Látnivalók  Címkék: ,

Comments are closed.