Akropolisz és Akropolisz múzeum

Akropolisz, Athén Az Akropolisz a mai Görögország legismertebb és egyik leglátogatottabb történelmi emléke. Ez a város „teteje”, a legmagasabb pont, amely a történelem hajnalától kezdve mindenkor tökéletesen megfelelt vallási, védelmi és társadalmi célokra. A munkálatai időszámításunk előtt az 5. században kezdődtek, miután Periklész hadai fényes győzelmet arattak a perzsák felett. Győzelemittas hangulatukban a görögök óriási építkezésekbe fogtak, melynek eredményeképpen megszületett az ókori görög történelem egyik legcsodálatosabb alkotása.

Mivel az építés költségeit a déloszi szövetségtől befolyó hűbéradókból fedezték, így a népgyűlés heves tiltakozásba kezdett. Végül Periklészt nevezték ki a munka legfőbb felügyelőjének, a művészi munkálatokért pedig Pheidiasz felelt. Az épületet elsősorban templomnak szánták, melyet Anthéné, a városvédő istennő tiszteletére avattak fel. Az épület méretei, valamint építészeti arányaik lélegzetelállítóak és fenségesek. A templombelsőt ámulatba ejtő, isteneket ábrázoló szobrokkal díszítették.

Akropolisz Múzeum

Ahogyan maga az Akropolisz, úgy a múzeum is a görög múlt dicsőségét hirdeti. Kiállítási darabjai mind-mind arról az időről mesélnek, melyek naggyá tették a Athént és amelyek dicsőséget szolgáltatnak a görög népnek.

Az Akropolisz Múzeum legismertebb látványossága az Erekhtheionról származó négy Karüatida, amelyeket különlegesen kialakított környezetben láthatunk. (A karüatida emberalakot formáló oszlop, amely minden bizonnyal az égboltot tartó Atlasz ábrázolása után vált használatos építészeti részletté.)

Az Akropolisz Múzeumban rengeteg különleges kiállítási tárgy kapott hegyet, leghíresebbek talán a bikára támadó fantasztikus nőstényoroszlánok, valamint a legkorábbi Parthenonról származó faragványok és néhány töredék is. De itt tekinthető meg az úgynevezett Moszkhotorosz szobor is, amely egy férfiábrázolású szobor, mely egy kost visz a vállán. A Moszkhotorosz az időszámításunk előtti hatodik századból származik.

A múzeumba Európa más nagyvárosaihoz viszonyítva igen kedvező árú belépővel léphetünk be, a felnőtt jegy 5 euró körül alakul, míg a kedvezményes jegy gyerekek és idősek számára 3 euró.

Ossza meg másokkal is a hasznos információt!
Kategória: Látnivalók  Címkék: ,

Comments are closed.