Állami Múzeum (Rijksmuseum)

1280px-Rijksmuseum_Amsterdam_ca_1895_rotated Az Állami Múzeum több egyszerű múzeumnál, valódi műkincsgyűjtemény. Népszerűsége nem véletlen, a legnagyobb holland állami kincstárról van szó, amelyet minden turista szívesen meglátogat, ha jut rá ideje. Érdemes hát egy sétát tennünk itt, ha Amszterdamban járunk.

Azon kevés nagy múltú múzeumok egyike, amely eredetileg is múzeumnak épült. P. J. H. Cuypers tervei alapján készítették 1885-ben, pontosabban ebben az évben nyitotta meg kapuit. Nem véletlen, hogy az épület inkább hasonlít egy pazar palotára, mint egy állami múzeumra, de remekül illeszkedik a holland és az amszterdami építészet egészébe. A homlokzata a középkori francia kastélyokat idézi, gazdagságot szimbolizál és elkápráztat.

Az épületbe belépve csodás látvány fogadja a látogatót. A holland kézműipar legszebb remekei vonulnak fel, emellett külön figyelmet kap a történelem azon fejezete, amikor Hollandia a gyarmatosítók sorába lépett. Ennek a tárlatnak a különlegessége a kelet-indiai műkincseket bemutató szoba. Az Állami Múzeum tehát mindenképpen olyan látnivaló Amszterdamban, amelyet hiba lenne kihagyni, ha az ország és a város múltját szeretnénk megismerni. A teljes gyűjtemény mintegy 7 millió darabos, természetesen ezeknek csupán egy válogatott szeletkéjét tekinthetjük meg.

A múzeumra jellemző, hogy kellően belemerülve a látott és megtapasztalt dolgok kínálta élménybe akár napokat eltölthetünk a falai között. A kiállítás három szintes és olyan gazdag kínálatot biztosít, amelyből mi magunk vélhetően képtelenek leszünk kiválasztani, mely tárlatokat érdemes mindenképpen megtekintenünk. Érdemes hát idegenvezető segítségével folytatni a múzeumlátogatást, aki felhívja a figyelmet a legérdekesebb és legértékesebb látnivalókra.

Különböző tematikus és korszaki szárnyakat találunk. Többek között nyomon követhetjük a spanyolok elleni szabadságharc történetét vagy a holland gyarmatosítások korát. Emellett nagy sikerű tárlat a 17. századi babákat és szobabelsőket, valamint a 17-18. századi porcelánokat bemutató gyűjtemény. A kor legnagyobb festőinek több alkotása is megtekinthető.

Amszterdam

Amszterdam Európa egyik legvarázslatosabb városa, Hollandia ékszerdoboza. Csatornái, különleges formájú házai, múzeumai és a városban zajló művészeti élet emelik Európa legnagyszerűbb városai közé. Mindeközben a halászok által alapított Amszterdam kivételes abban a tekintetben is, hogy egyszerre volt képes felnőni a világvárosi ranghoz, eközben megőrizte kisvárosi báját és hangulatát.

Amszterdam Hollandia névleges fővárosa. Annak ellenére, hogy a kormányzat és az országvezetés Hágához köthető, Amszterdam tekinthető az ország első számú központjának, illetve ez a város a legnagyobb Hollandiában. Évente három és fél millió turista fordul meg itt, akik elsősorban a gazdag történelmi és művészeti múlt miatt érkeznek, illetve szeretnék magukba szippantani Amszterdam páratlan, mással össze nem hasonlítható mikroklímáját. A város 165 csatornája és az ezernél is több hídja különleges városképet rajzol a holland síkságra.

Ossza meg másokkal is a hasznos információt!
Kategória: Látnivalók  Címkék: ,

Comments are closed.