Holland Tengerészeti Múzeum (Nederlands Scheepvaart Museum)

HMS_Victory_-_bow Hollandia múltjában rendkívül jelentős szerepet játszott a hajózás, a 17. században valódi tengeri nagyhatalomnak számított, így a Holland Tengerészeti Múzeum jelentős történelmi ismereteket magában hordozó intézmény. Aki egészében szeretné megismerni a holland történelmet, annak kihagyhatatlan program ennek a múzeumnak a meglátogatása.

A Holland Tengerészeti Múzeumnak helyet adó épület önmagában gazdag történelmi múlttal rendelkezik, ugyanis az volt az admirális központ fegyvertára és raktára (Zeemagazijnt), amely nem csak fegyverekkel, hanem kötelekkel, élelemmel és ivóvízzel látta el a holland hajókat. Közvetlenül a raktárépület mellett állt az az építőműhely, amelyben a hajók készültek. A 20. század jelentős változásokat hozott a holland haditengerészet történetében is, ekkor már célszerűbbnek látszott a központi raktárépületet az Északi-tenger partján létrehozni, így a Zeemagazijnt egycsapásra feleslegessé vált. A kissé lepusztult és megroggyant épületet 1970-ben újították fel, hogy méltó emlékét őrizze a múlt holland haditengerészetének.

A Holland Tengerészeti Múzeum mólójánál az Amszterdam névre keresztelt legendás hajó életnagyságú mása látható, melyen kosztümös színészek szolgáltatják a korhűséget. A három árbocos hajó lélegzetelállító, a gyerekek pedig egyenesen odáig vannak érte. Valóban különleges látványt kínál.

A múzeum következetesen, időrendben mutatja be Amszterdam és Hollandia tengerész múltját. A hajózás kiállítási tárgyait és a képeket megtekintve virtuális sétát tehetünk abban a korban, amikor a hajók egyre nagyobb szerephez jutottak az ország gazdasági erejének növelésében és amikor ezek a vízi járművek önmaguk is technikai fejlődésnek indultak. Nem csak a három árbocos vitorlások korát élhetjük újra, hanem egészen a 20. század első harmadáig utazhatunk, amikor a legnagyobb és legfejlettebb óceánjárók szelték a habokat.

Amszterdam

Amszterdam Európa egyik legvarázslatosabb városa, Hollandia ékszerdoboza. Csatornái, különleges formájú házai, múzeumai és a városban zajló művészeti élet emelik Európa legnagyszerűbb városai közé. Mindeközben a halászok által alapított Amszterdam kivételes abban a tekintetben is, hogy egyszerre volt képes felnőni a világvárosi ranghoz, eközben megőrizte kisvárosi báját és hangulatát.

Amszterdam Hollandia névleges fővárosa. Annak ellenére, hogy a kormányzat és az országvezetés Hágához köthető, Amszterdam tekinthető az ország első számú központjának, illetve ez a város a legnagyobb Hollandiában. Évente három és fél millió turista fordul meg itt, akik elsősorban a gazdag történelmi és művészeti múlt miatt érkeznek, illetve szeretnék magukba szippantani Amszterdam páratlan, mással össze nem hasonlítható mikroklímáját. A város 165 csatornája és az ezernél is több hídja különleges városképet rajzol a holland síkságra.

Ossza meg másokkal is a hasznos információt!
Kategória: Látnivalók  Címkék: ,

Comments are closed.