Királyi palota (Koninklijk Paleis)

amszterdam királyi palota Miután a régi városháza egy tűzvészben teljesen kiégett és lebontásra került, elkészült az új városháza épülete, amely ma a királyi család rezidenciájaként szolgál. A Dam tér egykori arculatát nagyban megváltoztatta az új klasszicista stílusban felépített épület, egyszersmind a tér legfőbb meghatározója lett. Mérete tekintélyt parancsoló, ami önmagában impozánssá teszi.

Az építkezés Daniël Stapaert tervei alapján kezdődött meg 1648-ban és mintegy hét év alatt készült el. Az új városháza nem titkolt célja volt Amszterdam dicsőítése és gazdagságának hirdetése. Elképesztő adatként szolgál az építésről fennmaradt dokumentum, ami szerint az épület bentheimi kőből épült tömegét a homokos talajba vert 13.659 cölöp biztosítja.

Constantin Huygens költő szerint az újonnan elkészült városháza maga a világ nyolcadik csodája, amely a holland nép nagyságát és a béke korszakát is szimbolizálni volt hivatott.

Az épület külső és belső díszítése nagyban eltér egymástól. Míg a külső díszítőelemeket a komorság, a szigorú sötét tónusok uralják, addig a beltér világosságba fordul. A hófehér márvány és a domborművek sokasága gazdagságot és klasszikus eleganciát sugall. A készítők gondosan ügyeltek arra, hogy az épület minden megrezdülésében a holland nép kiválóságát szimbolizálja, a gazdagság különös értékéről tegyen tanúbizonyságot és egyszerűen lenyűgözzön.

Amikor Louis Napoleon rövid holland királyi pályafutását élte, az épületet palotává alakíttatta. Ekkor, 1808-ban nyerte el mai végleges formáját, amelyet az amszterdami utazásaink során mindenképpen útba érdemes ejtenünk.

Amszterdam

Amszterdam Európa egyik legvarázslatosabb városa, Hollandia ékszerdoboza. Csatornái, különleges formájú házai, múzeumai és a városban zajló művészeti élet emelik Európa legnagyszerűbb városai közé. Mindeközben a halászok által alapított Amszterdam kivételes abban a tekintetben is, hogy egyszerre volt képes felnőni a világvárosi ranghoz, eközben megőrizte kisvárosi báját és hangulatát.

Amszterdam Hollandia névleges fővárosa. Annak ellenére, hogy a kormányzat és az országvezetés Hágához köthető, Amszterdam tekinthető az ország első számú központjának, illetve ez a város a legnagyobb Hollandiában. Évente három és fél millió turista fordul meg itt, akik elsősorban a gazdag történelmi és művészeti múlt miatt érkeznek, illetve szeretnék magukba szippantani Amszterdam páratlan, mással össze nem hasonlítható mikroklímáját. A város 165 csatornája és az ezernél is több hídja különleges városképet rajzol a holland síkságra.

Ossza meg másokkal is a hasznos információt!
Kategória: Látnivalók  Címkék: ,

Comments are closed.