Archivum a következő kategóriához: » Város térképek «

Kolozsvár térkép

KolozsvárErdély legjelentősebb és Románia második legnagyobb városa, Kolozsvár rendkívül sokszínű, pezsgő egyetemváros remek szórakozási lehetőségekkel és művészeti-kulturális programokkal.
Kolozsvár felfedezését érdemes a központban, a Fő téren kezdeni, számos kiemelkedő fontosságú műemlék a közelben van, így egy kellemes séta keretén belül megtekinthetőek. A Fő teret körbejárva minden bizonnyal feltűnik nekünk a Bánffy-palota, a Fő tér keleti oldalán álló barokk épület a 18. századból, amely a város Szépművészeti Múzeumának ad helyet.

Kolozsvár műemlékei közül legnevezetesebb talán Fő teret uraló késő gótikus Szent Mihály-templom, mely napközben nyitva áll a látogatók előtt. A tér közepén Fadrusz János impozáns szoborkompozíciója áll, kiemelt helyen Mátyás király lovasszobrával.

olvass tovább »

Ossza meg másokkal is a hasznos információt!
Kategória: Város térképek  Címkék: ,  

Debrecen Térkép

DebrecenAz Észak-Alföld egyik legnagyobb városa Debrecen, mely elsősorban kulturális értékei miatt olyan népszerű a turisták körében. A város szimbólumává vált Református Nagytemplom képe minden honfitársunk képzeletében ott él, de a Református Kollégium is híres az ott tanult íróink, költőink révén is. A Kollégium Nagykönyvtára Európa-szerte híres könyvállományáról és a benne megtalálható ritkaságokról. Többek között Ady, Kölcsey, Csokonai és Arany kéziratai is megtalálhatóak közöttük.

A városnéző séta során a Csapó utcát mindenképpen érdemes felkeresni, hiszen számos költőnk lakott itt. Vörösmarty, Petőfi, Jókai, Fazekas, de Móricz is ezen utca lakói voltak.

olvass tovább »

Ossza meg másokkal is a hasznos információt!
Kategória: Város térképek  Címkék: ,  

Pécs Térkép

Pécs TérképTörténelem és művészetek, kultúra és vallás. Mindezek jelen vannak a Dél-Dunántúl kétségtelenül legnépszerűbb városában. A Csontváry Múzeum a festő világhírű festményeit mutatja be, de az ókeresztény emlékek, mint például a Nyolcszögű sírkápolna, vagy az Ókeresztény Mauzóleum éppen úgy megtalálhatóak Pécsen, mint a híres Bazilika. Ez utóbbinak alapfalait még a IV. században rakták le. Janus Pannonius sírja is itt található meg, melyre csak nemrég bukkantak rá.

A város legrégebbi épületében, a nagypréposti házban kapott helyet a Zsolnay Múzeum, ahol a Zsolnay-k lakáskultúrájában megjelenő elemek tekinthetőek meg. Az értékes Zsolnay-kutat is mindenképpen érdemes felkeresni.

olvass tovább »

Ossza meg másokkal is a hasznos információt!
Kategória: Város térképek  Címkék: ,  

Győr Térkép

A Nyugat-Dunántúl nagyvárosa nem csak épületeiről és nevezetességeiről híres, hanem arról is, hogy számos magyar történelmi személyiség neve is köthető hozzá, hiszen Jedlik Ányos e városban tanított, Kossuth Lajos innen választott feleséget, de Xántus János is itt koptatta a padokat.

A három folyó találkozásánál elhelyezkedő város számos templommal, palotákkal, múzeumokkal várja a turistákat, de természetesen a fürdőzési lehetőségek terén is kínál izgalmakat Győr. A Szent István alapította püspökség mellett a Káptalandombon álló Bazilika és a Püspökvár is említést érdemelnek. A Bazilikában helyet kapott Szűzanya-kép hazánk jelentős búcsújáróhelyének számít.

olvass tovább »

Ossza meg másokkal is a hasznos információt!
Kategória: Város térképek  Címkék: ,  

Szeged Térkép

A város történetét és a városkép alakulását meghatározza a Tisza. Már a Széchenyi téren találkozhat az oda látogató a Tisza-szabályozásával kapcsolatban Vásárhelyi Pál szobrával, de Széchenyi carrarai fehér márvány szobra is helyet kapott a téren, ahol a Tisza Szálló is megtalálható. Azért is érdemel szót, mert egykoron költők, írók, művészemberek töltötték itt idejüket. Leginkább mediterrán hangulatot kelt a Klauzál tér a Kossuth-szoborral.

Ha Szeged városáról hallunk, elsőként azonban mindannyiunknak a Fogadalmi templom és a Dóm tér jut eszünkbe, A templom 9040 sípból álló orgonája legalább olyan híres, mint a Fadrusz János által készített Krisztus a keresztfán elnevezésű szobor, mely fődíjas világviszonylatban is.

olvass tovább »

Ossza meg másokkal is a hasznos információt!
Kategória: Város térképek  Címkék: ,  

Bécs Térkép

 

A hazánkhoz is igen közeli Bécs a paloták, kastélyok, vallási jellegű épületek városa, mely történelmi és építészetei látnivalóinak köszönheti elsősorban, hogy évről-évre több ezer turista keresi fel területét. Ezt a kínálatot természetesen kiegészíti állatkertjével, planetáriumával és a víz alatti világ csodáit bemutató, több mint 3500 fajnak helyet adó akváriumával.

A város nevének hallatán szinte egyöntetűen a Schönbrunni kastély, és az azt körülvevő emlékművek, és növényvilág jut mindenki eszébe. Nem véletlen, hiszen a monumentális méretű kastély, s a mellette elhelyezkedő állatkert, pálmaház, sivatagi ház, a kerti labirintus és a Gloriett sok-sok órányi programot ígér. olvass tovább »

Ossza meg másokkal is a hasznos információt!
Kategória: Város térképek  Címkék: ,  

Prága Térkép

Csehországba látogatva a főváros mindenképpen megér néhány napos tartózkodást, hiszen történelmi, építészeti és kulturális látnivalói évente több ezer turistát vonzanak területére.

Ha nem csak a remek cseh söröket szeretné megkóstolni, hanem megízlelné Prága sajátos hangulatát is, akkor mindenképpen érdemes több napot a városban töltenie.

A prágai vár nem csak monumentális méretei miatt népszerű a turisták körében, hanem annak a páratlan látványnak is köszönhetően, mely fentről nyílik a környékre. olvass tovább »

Ossza meg másokkal is a hasznos információt!
Kategória: Város térképek  Címkék: ,  

München Térkép

München nevének hallatán kár lenne egyedül a világhírű Oktoberfest-re asszociálnunk, hiszen a német város ennél jóval szélesebb turisztikai kínálattal várja a látogatókat. Kétségtelen, hogy a sörfesztivál sokakat vonz, ám az év más időszakaiban is zsúfolt a város a turistáktól.

Bár méretéből és fejlett gazdaságából adódóan világvárosnak minősül München, az oda érkezőnek mégis inkább olyan érzése támad, hogy egy mediterrán jellegű, vendégbarát városkába érkezett, mely egyedi hangulatával maradásra bír. olvass tovább »

Ossza meg másokkal is a hasznos információt!
Kategória: Város térképek  Címkék: ,  

Róma Térkép

Európa csizmájának fővárosa a Világörökség részének nyilvánított terület, melyen valójában semmi csodálkoznivaló nincs, hiszen olyan széles turisztikai kínálattal áll a látogatók rendelkezésére, mely akár több hétre elegendő programot is tartogathat a művészetek, a történelem, a vallás és az építészet iránt érdeklődők számára.

Az örök város nem szűkölködik történelmi és építészeti remekművekben, így utazása előtt mindenképpen érdemes sorrendet felállítani, hogy mely látnivalók nem maradhatnak ki semmiképpen a városnéző túrából. olvass tovább »

Ossza meg másokkal is a hasznos információt!
Kategória: Város térképek  Címkék: ,  

London Térkép

A szigetország fővárosa sokakat vonz mind munkalehetőség, mind a turizmus területén. Abban biztos lehet, hogy ha szabadidejében keresi fel a várost, nem nagyon lesz ideje unatkozni, hiszen a filmvászonról már jól ismert nevezetességek tartalmas és izgalmas programlehetőséget kínálnak. A híres nevezetességek meglátogatásához azonban elengedhetetlen egy London térkép vagy egy metró térkép, melyek jelentősen megkönnyíthetik nyaralásunkat Londonban.

A történelem során többféle funkciót is ellátó Tower, valamint a város egyik jelképének számító Tower-híd mellett a másik, ami rögtön eszünkbe jut Anglia fővárosáról, az a Westminster Palota és az Apátság, de hasonlóan jellegzetes épület a Buckingham Palota, mely turisztikai jellegétől elvonatkoztatva is világszerte ismert épület, fogadások, királyi rendezvények helyszíne.

A művészetek iránt érdeklődők számára igazi fellegvárnak minősül London, hiszen itt található a British Múzeum, melyben a világ minden tájától összegyűjtött, felbecsülhetetlen értékű gyűjtemények találhatóak. olvass tovább »

Ossza meg másokkal is a hasznos információt!
Kategória: Város térképek  Címkék: ,  

Berlin Térkép

A többek között történelmi múltjáról is híres németországi főváros, Berlin, ma már szép számmal fogadja a turistákat, akik az év minden időszakában előszeretettel keresik fel a nevezetességekben bővelkedő nagyvárost. Az UNESCO által a Világörökség részének nyilvánított látnivalóinak is köszönhető, hogy a szigetország fővárosa, Anglia után Európa második leginkább látogatott régiójának számít Berlin és környéke.

Berlin szimbólumává vált szinte a Brandenburgi kapu, melynek tetején a győzelem istennőjének, Viktóriának kapott helyet. Emellett itt találhatóak az egykori berlini fal romjai is, melyeket történelmi jelentőségük miatt érdemes felkeresni. Szintén ezen a környéken található a berlini Dóm, valamint a Német Állami Opera. olvass tovább »

Ossza meg másokkal is a hasznos információt!
Kategória: Város térképek  Címkék: ,  

Barcelona Térkép

A spanyolországi Barcelona sokak számára valószínűleg világhírű focicsapatáról híres elsősorban, ám a város ennél jóval több idegenforgalmi látnivalóval rendelkezik. A Földközi-tengeri kikötőhely számos nevezetességgel büszkélkedhet, melyek közül egyik a barcelonai erőd, a Castillo de Montjuic, mely különlegessége, hogy az egykori várárokban csodás virágoskertek kerültek kialakításra.

Építészeti műremekekben sem szűkölködik a népszerű turista célpont. Utazása során semmiképpen ne hagyja ki a Casa Milá elnevezésű lakóházat, melyet öt éven át építettek, ám ez meg is látszik egyedi megjelenésén. Szintén az különleges építészet egyik mintapéldája a világszerte híres Sagrada Família templom, mely mind külsejét, mind belső kialakítását illetően megéri, hogy felkeresse. olvass tovább »

Ossza meg másokkal is a hasznos információt!
Kategória: Város térképek  Címkék: ,  

Budapest Térkép

Fővárosunk, Budapest, páratlan természeti adottságai mellett számos történelmi nevezetességgel és kulturális programmal várja a turistákat, akik szép számmal fel is keresik évről-évre. A Gellért-hegy a Szabadság szoborral már-már Budapest egyik jelképévé vált, ahonnan fenséges kilátás nyílik mind a Dunára, mind a városra. A terület gazdag gyógyvizekben, ezért Budán számos fürdő nyújtja színvonalas szolgáltatásait, mint például a Rudas-, a Rác-, vagy a Gellért fürdő.

A Budai Vár a Királyi Palotával, a számos gyűjteménnyel és a Várnegyed semmihez sem hasonlítható hangulatával és múzeumainak sokaságával minden évszakban remek kirándulási helyszínnek bizonyul. Szintén a Budai Várhoz tartozó Mátyás Templom, valamint az UNESCO által a Világörökség részének nyilvánított Halászbástya is büszkeségeink közé tartoznak. A Budavári labirintus mellett a Dunán sorjázó hídjaink és a Margitsziget is megérnek egy hosszú sétát. olvass tovább »

Ossza meg másokkal is a hasznos információt!
Kategória: Város térképek  Címkék: ,  

Athén Térkép

A Görögország és az egész görög kultúra szimbólumává vált Akropolisz a mediterrán ország méltán népszerű fővárosában, Athénban található. Talán nincs is olyan turista, aki görög földön járva ne keresné fel az időszámításunk előtti V. századból származó romokat, melyekben Athén igazán nem szűkölködik.

A 156 méter magasan elhelyezkedő Fellegvár a város elsődleges idegenforgalmi célpontja, mely köré azonban olyan látnivalók csoportosulnak, melyeket szintén vétek lenne kihagyni ott jártakor. Az istenségről elnevezett Zeusz templom mellett a Dionüszosz-színház romjai olyan korba varázsolnak el minket hangulatukkal, mely az egész európai kultúra kialakulásával hozható kapcsolatba. olvass tovább »

Ossza meg másokkal is a hasznos információt!
Kategória: Város térképek  Címkék: ,  

Amszterdam Térkép

A csatornáiról és különleges építészeti stílusáról is híres holland város, Amszterdam, minden évben sok ezer turistát fogad. A már megjelenésében is lenyűgöző utcák, házak és a kifejezetten erre a városra jellemző csatornák mellett Amszterdam kulturális kínálata is hozzájárul ahhoz, hogy élénk idegenforgalommal büszkélkedhessen a terület.

A mesterséges szigetekre épített Centraal Pályaudvar mellett mindenképpen érdemes felkeresnie a Dam Tér elnevezésű területet, mely tulajdonképpen a város leglátogatottabb része, hiszen itt található Nieuwe Kerk ( Új templom ) , a Királyi Palota, és a sokak számára talán legérdekesebbnek bizonyuló Madame Tussaud’s múzeuma is. olvass tovább »

Ossza meg másokkal is a hasznos információt!
Kategória: Város térképek  Címkék: ,