Új-templom (Nieuwe Kerk)

ujtemplom A Új-templom a Királyi Palota mellett a Dam tér másik meghatározó épülete, egyszersmind Hollandia legismertebb és legnagyobb tiszteletben tartott temploma. Az ország lakosai gyakran Hollandia székesegyházának nevezik, valamint 200 éve minden alkalommal itt iktatják hivatalba Hollandia uralkodóit. Noha valódi tornyot nem kaphatott, mivel akkor magasabb és meghatározóbb hatást töltött volna be a Dam téren, mint a Városháza (később Királyi Palota), a hajók találkozásánál mégis építettek neki egy alacsony, alig csúcsosodó tornyocskát. Ezáltal az Új-templom egyszerre kelti Isten házának látszatát, de mégis második vonalban marad a Dam téren.

Az építése több évtizeden keresztül tartott, valamikor a 15. században kezdődött, de mai méretét csak a 16. század közepére érte el. Ekkor készültek a templom rendkívül értékes festményei, szobrai és az oltárok. Négy évtizeddel később a protestáns gyülekezet kezére jutott, aminek következtében számos kép és festmény áldozatul esett. Ezután készültek a nemesség igényeinek megfelelő padsorok és a kórust a gyülekezettől elválasztó rézkapu is.

A templom egyik leghíresebb darabja az a mahagóniból készített szószék, amely Albert Jansz Viuckenbrink keze munkáját dicséri. A szószék 1649-ben készült, díszei pedig az irgalmasságot bemutató szobrok.

Sajnos az eredeti üvegablakok ma már nem tekinthetők meg, ugyanis a századok során ezek elpusztultak. Egyetlen darab maradt fenn, amely épp ezért is kivételes értéket képvisel: az üvegablak rajzán a város vezetőinek adják át Amszterdam címerét. A kép Johannes Bronkhast munkája. Sajnos a 74 másik hasonlóan csodás ablakrajzot már nem láthatjuk.

Amszterdam

Amszterdam Európa egyik legvarázslatosabb városa, Hollandia ékszerdoboza. Csatornái, különleges formájú házai, múzeumai és a városban zajló művészeti élet emelik Európa legnagyszerűbb városai közé. Mindeközben a halászok által alapított Amszterdam kivételes abban a tekintetben is, hogy egyszerre volt képes felnőni a világvárosi ranghoz, eközben megőrizte kisvárosi báját és hangulatát.

Amszterdam Hollandia névleges fővárosa. Annak ellenére, hogy a kormányzat és az országvezetés Hágához köthető, Amszterdam tekinthető az ország első számú központjának, illetve ez a város a legnagyobb Hollandiában. Évente három és fél millió turista fordul meg itt, akik elsősorban a gazdag történelmi és művészeti múlt miatt érkeznek, illetve szeretnék magukba szippantani Amszterdam páratlan, mással össze nem hasonlítható mikroklímáját. A város 165 csatornája és az ezernél is több hídja különleges városképet rajzol a holland síkságra.

Ossza meg másokkal is a hasznos információt!
Kategória: Látnivalók  Címkék: ,

Comments are closed.