Vondelpark

Vondelpark A Vondelpark Amszterdam legrégibb közparkja, amely méreteiből adódóan is alkalmas arra, hogy a családok rendszeresen látogassák és töltsék itt szabadidejüket. Amikor szép idő van és süt a nap, a Vondelpark élettel telik meg: a fővárosi idősek egészségügyi sétájukat végzik, a kicsit fiatalabbak kocognak vagy kerékpároznak, a kutyatartók kedvencüket sétáltatják, a gyerekek rohangálnak és játszanak, a fiatalok frizbit dobálnak, mások meg élvezik a legális marihuána kínálta élvezetet.

Noha a Vondelpark nem versenyezhet a legnagyobb londoni vagy párizsi városi parkok méretével, nyolc hektáros területével mégis Amszterdam legnagyobbja és tökéletes helyszíne a szabadidős tevékenységeknek. Különös előnye, hogy közvetlenül a város közepén helyezkedik el, így a belvárosi lakossá számára talán az egyetlen ilyen kikapcsolódási lehetőséget jelenti. Népszerűségét jól mutatja, hogy évente közel 10 millió látogatót fogad.

A park múltja egészen 1865-ig nyúlik vissza, amikor a holland Shakespeare-ről, Joost van den Vondel-ről nevezték el, habár hivatalosan 1880-ig Nieuwe Park volt a neve. A vadregényes angolkerteket időző Vondelpark újszerűen hatott a 19. század közepén Hollandiában. Az első években csupán belépő ellenében volt látogatható, így csupán a kiváltságos és gazdagabb réteg engedhette meg magának, hogy itt töltse a délutánjait vagy a hétvégén egy-egy sétát tehessen a lenyűgöző parkban. Érdekes fordulat és bizonyíték az idők változására, hogy száz évvel később a park „lakói” hippik voltak, akik gyakorlatilag beköltöztek a Vondelparkba, itt élték mindennapi életüket hosszú éveken át, míg végül 1975-ben a rendőrség kitessékelte őket.

Nyaranta felpezsdül az élet a parkban: színházi előadásokat és táncszínházat láthat a közönség, de gyakoriak a különféle nappali koncertek is, gyakran a gyermekek szórakoztatására bábszínházi előadásokat is tartanak. Továbbá a kicsik számára játszótér áll rendelkezésre, a nagyobban rollert és görkorcsolyát bérelhetnek. Ha pedig jön a tél és befagynak a tavacskák, a korcsolyázás szerelmesei veszik birtokukba a területet.

Amszterdam

Amszterdam Európa egyik legvarázslatosabb városa, Hollandia ékszerdoboza. Csatornái, különleges formájú házai, múzeumai és a városban zajló művészeti élet emelik Európa legnagyszerűbb városai közé. Mindeközben a halászok által alapított Amszterdam kivételes abban a tekintetben is, hogy egyszerre volt képes felnőni a világvárosi ranghoz, eközben megőrizte kisvárosi báját és hangulatát.

Amszterdam Hollandia névleges fővárosa. Annak ellenére, hogy a kormányzat és az országvezetés Hágához köthető, Amszterdam tekinthető az ország első számú központjának, illetve ez a város a legnagyobb Hollandiában. Évente három és fél millió turista fordul meg itt, akik elsősorban a gazdag történelmi és művészeti múlt miatt érkeznek, illetve szeretnék magukba szippantani Amszterdam páratlan, mással össze nem hasonlítható mikroklímáját. A város 165 csatornája és az ezernél is több hídja különleges városképet rajzol a holland síkságra.

Ossza meg másokkal is a hasznos információt!
Kategória: Látnivalók  Címkék: ,

Comments are closed.